Dýňovo-cuketové lasagne (od 1 roku)

Cuketovo-dýňové lasagne jsou výborným tipem na třeba sobotní oběd. Milují je i děti, takže když upečete pekáček této dobroty, určitě se po něm jen zapráší.

Na cca 4 porce:

  • 150g těstovin lasagne
  • 150g šunky od kosti
  • 1 šálek dýňového pyré (je možné použít klasickou velkou dýni, stejně jako dýni hokaido či máslovou)
  • 1/2 cukety
  • 1 plechovka rajčat (případně adekvátní množství čerstvých)
  • 1 malá cibule
  • hrstka čerstvé bazalky či oregana
  • 1 - 2 lžíce cukru (dle kyselosti rajčat)
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl, pepř dle chuti

Na olivovém oleji dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou cuketu a šunku od kosti na nudličky. Poté přidáme konzervu nasekaných rajčat, šálek dýňového pyré (pozn. nejspíše by šlo nastrouhat dýni stejně jako cuketu, ale nezkoušela jsem, měla jsem už hotové pyré) a hrstku nasekané bazalky. Dle potřeby přidáme smetanu tak, aby se vytvořila řidší omáčka. Dochutíme solí, pepřem, pestem a cukrem.

Do vymazaného pekáčku klademe syrovou těstovinu, na ni vrstvu omáčky a parmezánu a opakujeme, dokud nevypotřebujeme všechnu omáčku. Končíme vrstvou omáčky a případně parmezánu. Těstoviny nepředvářím, v řidší omáčce se krásně uvaří samy.

Pečeme přikryté v troubě na 180°C přibližně 35 minut.

Dětská specifika:

Dětem do roka je možné udělat ve verzi bez koření, rajčat (alergen) a cibule (alergen). Vynechejte také šunku jakožto uzeninu a použijte raději drůbeží maso.
U malých dětí také pozor na pesto - to bazalkové zpravidla obsahuje piniové oříšky.
Hodně slaný je i parmezán - malým dětem tedy již nepřisolujte a nebo sýr vynechejte.
Smetana se pro vysoký obsah bílkovin doporučuje až od 1 roku.
Dospělí mohou místo šunky použít anglickou slaninu či jinou uzeninu.

cuketadýněhlavní jídlaod 1 rokurajčata

18 komentáře - “Dýňovo-cuketové lasagne (od 1 roku)”

  1. Moc děkuji za skvělý recept, chutnal celé rodině i roční dcerce. Přidala jsem ještě nastrouhanou mrkev a stroužek česneku a naopak vynechala šunku 🙂

  2. Vyzkoušela jsem a jsou naprosto skvělé – jen jsem vynechala šunku (vařila jsem pro vegetariány). Díky za recept, budu se k němu vracet – sklidila jsem velkou pochvalu 🙂

  3. Naprosto vynikajici 🙂 Dnes jsem varila pro vsechny v dome a nejvic chutnaly dedovi, ktery obvykle testoviny rad nema. A dvoulety syn taky snedl celou porci. Dekuji!

  4. Opět musím pět chválu. Lasagne výborné a hlavně táák rychlé. Doteď jsem si při slově lasagne představovala patlání se s bešamelem a plný dřez nádobí :). Muž si šel dokonce přidat se slovy “hlavně mi neříkej, co všechno za zeleninu a kolik jí tam je” :D.

    1. Hehe, ti naši muži… ale zas o to víc nás ta pochvala pak potěší, že. 🙂 Moc díky za ni! B.

  5. Veliká dobrota!!!
    Dala jsem ryzovou smetanu a místo parmezanu sušené droždí.Malý stále abkm 🙂
    Dekuji za vás :-*

    1. Leni, díky za tyhle tipy pro ostatní alergiky a držím palce, ať z toho ten váš časem vyroste, šance je velká. 🙂 B.

  6. Tak tyhle lasagne se právě zařadily do top receptů 🤩 dělám rovnou z dvojité dávky a dělám tedy bez bazalky i bez pesta, ale tyjo to je luxusní záležitost! Díky 👌

  7. Neskutečně dobré. Moc jsme si všichni pochutnali. Dala jsem o něco min smetany a i tak byly lasagne dobre

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *