Cuketové tyčinky s bazalkou (od 8 měsíců)

Zdravá 5, pro kterou pracuju už řadu let jako lektorka, vyhlásila jako každý rok kuchařskou soutěž, která se jmenuje Finále Zdravé 5. Měla by být pomyslným praktickým zakončením všeho, co jsme se s dětmi ve školkách i školách naučili, a zadáním bylo pohoštění s použitím nějaké bylinky. Rozhodla jsem se jako správný lektor jít v soutěži příkladem, a tak jsme s Karolínkou vytvořily tyhle cuketové tyčinky se žitnou moukou a pozvaly kamarádky na bylinkovou hostinu 🙂

Na cca 30 ks tyčinek:

  • 70 g cukety
  • 60 g oleje
  • 1 vejce
  • 120 g žitné mouky
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • cca 2 velké snítky čerstvé bazalky
  • sůl dle chuti
  • případně 70 g sušených nakládaných rajčat

V míse rozšlehejte vejce s olejem a přidejte na jemno nastrouhanou cuketu (můžete ji nastrouhat celou včetně slupky), a také nadrobno nasekanou bazalku. Poté postupně zapracujte všechny ostatní sypké suroviny, dokud nevznikne kompaktní těsto. Hustotou by mělo odpovídat třeba těstu lineckému. Pokud by bylo příliš lepivé, můžete ještě trošku mouky přidat, neboť každá saje trošku jinak.

Z těsta vyválejte obdélník o síle zhruba 2 -3 mm a nakrájejte jej na proužky (jako na obrázku výše). Nemusíte je od sebe oddělovat, upečte takto nakrájenou placku celou a tyčinky pak oddělte po upečení – ovšem počkejte než vychladnou. Je to mnohem jednodušší a tyčinky pak i vypadají lépe.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut nebo zkrátka dozlatova.

Do těsta můžete přidat i nasekaná sušená rajčata. Jsou poněkud aromatická, pro nejmenší děti se nehodí, ale pokud máte starší děti nebo větší gurmány, jsou rajčata příjemnou změnou.

Dětská specifika:

Tyčinky si umím představit jako rozumnou domácí alternativu různým kupovaným sušenkám nebo křupkám, nebo jako pohoštění na dětskou party.
V případě nejmenších dětí můžete vynechat použití bílku v receptu tím, že do těsta místo jednoho vejce dáte dva žloutky. Osobně si ale myslím, že množství je celkem zanedbatelné, pokud dítě nenecháte sníst tyčinek celý plech.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Dětem do 1 roku nesolíme, šetříme také s kořením.

bezmléčnécuketado 1 rokumlsánísvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *