Cuketové „bobíky“ (od 1 roku)

Z Bohušovic mi poslali asi tak milion kelímků Skyru a na zahradě je asi tak milion cuket. Takže co s tím? Milionový recept na tyhle bobíky! 🙂

Na cca 25 kousků:

  • 100 g másla (nejlépe ghí)
  • 100 g cukety
  • 1 kelímek skyru (140 g)
  • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 50 g tvrdého sýra
  • 30 g ovesných vloček
  • 1/2 kypřícího prášku (cca 6 g)
  • sůl dle chuti

Změklé máslo promíchejte se skyrem, vajíčkem a nahrubo nastrouhanou cuketou (nemusíte ji ani loupat). Poté přidejte strouhaný sýr, ovesné vločky a kypřící prášek, a závěrem zapracujte mouku.  Je možné, že množství mouky se může částečně lišit dle jejího typu a značky, ovšem cílem je nepříliš hutné, ale také nepříliš lepivé těsto.

Z těsta udělejte váleček o průměru zhruba 3 centimetry a nakrájejte na stejně velké špalíky. Ty jen lehce v ruce zakoulejte a dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Bobíky pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka dozlatova.

Můžete podávat jako hlavní jídlo například s nějakým salátem, ale potěšíte s nimi i jako malou zobkou pro návštěvu 😉 Pokud budete vařit pro větší strávníky, můžete je obměnit například ještě šunkou či jinou uzeninou, olivami nebo sušenými rajčaty.

Dětská specifika:

Do jednoho roku z ingrediencí není vhodný skyr, který obsahuje vysoké množství bílkovin, na druhou stranu ho v receptu není až tolik, abych ho považovala za nějak riskantní množství i pro menší dítě. Totéž platí i pro vaječný bílek a sýr.
U malých dětí samozřejmě pozor také na obsah soli (tu obsahuje i sýr či šunka).

cuketahlavní jídlaod 1 rokuod 3 letpřílohysušenkysvačiny

11 komentáře - “Cuketové „bobíky“ (od 1 roku)”

  1. Dobry den. Recept vypada moc hezky. Cim bych proaim mohla nahradit skyr? Moc dekuji a preji pekny vecer

  2. Dobrý den, Báro, mám moc ráda Váš blog, inspiruji se zde, když už nevím, co vařit :-))) Bobíky jsem dnes vyzkoušela na zítřejší svačinku k vodě a jsou výborné, že se snědli k večeři a dělala jsem další várku, tentokrát s parmezánem a sušenými rajčaty a také výborné 🙂 Děkuji moc za Vaši práci 🙂

  3. Zdravím, Báro, právě dopečené. Chtěla jsem dcerku překvapit, má ráda slané, a než za ní dojdu, je půlka fuč. Jsou vynikající. Díky za všechny skvělé tipy – minulý týden jsem pekla dýňové sušenky a po těch se zaprášilo (roční dcera se do nich zamilovala)!

  4. Dobrý den, prosím Vás ty vločky klasické a suché přisypat nebo se musí ještě nějak máčet než přidáte do receptu ? ( ve spousty receptech je namočit vločky ), tak nevím jestli to platí i pro tento recept ? A mouka může být i mletá špaldová místo celozrnné ? DÍKY PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ 😉

    1. Bibi vločky dejte normálně klasické a suché, cuketa pustí hodně vody, takže ony ji vypijí a tím se „namočí“. Mouku můžete použít i necelozrrnou, maximálně kdyby se vám zdálo, že hmota nemá správnou konzistenci, tak uberte nebo naopak přidejte. Držím palce, B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *