CIZRNOVÝ DORTÍK (od 2 let)

Recept na cizrnový koláček z mého oblíbeného blogu od Šůši mám uložený už dlouho. Když jsem se na něj konečně dostala a prohlédla recept pořádně, zjistila jsem, že není úplně mimi-friendly. Takže jsem to prostě uplácala po svém. Od Šůši jsem se ale odrazila, takže jí vélký díky za tento famózní nápad na dort bez jediného gramu mouky.

Na koláč:

  • 1,5 plechovky cizrny (vychází to přibližně na 400g, ale jestliže zbytek cizrny neupotřebíte jinak, klidně použijte obě plechovky celé)
  • 3 vejce
  • 90g medu nebo libovolného sirupu (kdo je více na sladké, přidejte)
  • 50g kakaa holandského typu 
  • půl balíčku kypřícího prášku

Na krém:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 kelímek ricotty
  • med nebo sirup dle chuti

Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci – prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha :)) Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka.

Ale k věci. Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr). Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti. Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25cm) a upéct. Na 180°C přibližně 30 minut. Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně :))

Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka. Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík. Nechte v lednici pořádně zatuhnout. Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv.

Dětská specifika:

Dezert řadím do kategorie od 2 let především kvůli obsahu kakaa, které je tabulkově doporučováno mezi 2. - 3. rokem. Je to především alergen, ale jako každý jiný se dá s jistou opatrností zařadit i dříve.
Ostatní suroviny (cizrna, med) jsou vhodné od jednoho roku.

cizrnaluštěninymlsáníod 3 letsvačiny

13 komentáře - “CIZRNOVÝ DORTÍK (od 2 let)”

  1. Prosím Vás, nezkoušela jste to z doma vařené cizrny? Myslíte, že by to vadilo, v tom nálevu nechci…
    Jinak parádní receptík
    Díky moc

  2. Nalakala jste me na pusinky z nalevu z cizrny, ale nefunguje mi odkaz, neplanujete dat sem popis, kdy se povedly….😁

    1. Verčo já je nedělám, my je moc nemusíme. Ale našla bych si normálně recept na klasické a ten bílek prostě a jednoduše nahradila. Myslím, že to obecně recept ani moc nepotřebuje – našlehejte co budete mít, doslaďte dle chuti a pečte (a doufejte, že vám nespadnou, ale to už je prostě vyšší dívčí i u těch klasických) :-))

  3. Nevím, co jsem udělala špatně, ale po 45 minutách pečení bylo těsto tekutý. Holt to skončilo v koši, tak snad se podaří příště.

    1. Marcel, to mě mrzí. Tenhle dortík mám mnohokrát vyzkoušení a nikdy se mi toto nestalo, možná troubou? Nevím. Snad se příště podaří lépe 🙂 B.

      1. Dobrý den, mám stejný problém, těsto je mazlavý, jakoby neupečený. Taky nevím, kde jsem udělala chybu. Nestačil by ušlehat jen jeden ten nálev? Dva se mi zdály dost, bylo to dost řídké. Děkuji

        1. Dobrý den Petro, a kde jste přišla na to, že byste měla dávat 2x ušlehaný nálev? Já to v popisu receptu nikde nevidím. Právě to pak samozřejmě může být onen kámen úrazu. B.

  4. Včera proběhl opravný pokus. Měla jsem co dělat, abych se o něj podělila, protože dopadl naprosto skvostně. Velká dobrota.

    1. Katko nebude, ta ve slaném nálevu je slaná jen zlehka, už jsem to z ní také dělala. A jinak se pro příště poohlédněte po Bonduelle Vapeur, je dělaná v páře a téměř bez nálevu 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *