Cizrnové brownies (od 2 – 3 let)

IMG_1871 (1)Další variace z cizrnového těsta. Bez mouky. A mňam! 🙂

Na brownies:

  • 1 plechovka cizrny (cca 300g)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce medu či sirupu (nebo více či méně – prostě dle chuti)
  • 2 lžíce arašídového másla (lze vynechat)
  • 1 kypřící prášek (použila jsem bezfosfátový)

 

Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný! 😉 a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši. Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek. Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte – těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete. Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili. Před krájením nechte zcela vychládnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte – těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi 😉
IMG_1861 (1)

Na meruňkovou omáčku:

 

  • cca 6 – 8 meruněk
  • 1 menší jablko
  • lžíce marmelády, případně cukr, pokud budete chtít omáčku dosladit

 

Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky. Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i drc rumu nebo jiného alkoholu. Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou :)).

A co s tím nálevem z cizrny?

Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuju vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky.

 

Dětská specifika:
  • recept řadím do kategorie od 2 – 3 let vzhledem k přítomnosti kakaa a také arašídového másla
  • ostatní suroviny jsou podle mě od 1 roku bez problému
bezlepkovécizrnamlsáníod 3 letsvačiny

6 komentáře - “Cizrnové brownies (od 2 – 3 let)”

  1. Zdravím, dala by se prosím použít cizrna vařená? Poloviční množství (150 g) v suchém stavu by mohlo dát 300 g po uvaření… Co myslíte? Děkuji moc za odpověď. Míša

    1. Míšo, určitě to půjde, jen to nemám vyzkoušeno, takže s tím množstvím nedokážu říct přesně, ale tak nějak jak píšete bych to udělala 🙂 Když by náhodou zbylo, lehko se to spotřebuje někam jinam 🙂

  2. Barčo super receptím 🙂 Šla jsem na něj s tím že mám všechny ingredience a ejhle.Já se v obchodě přehmátla a vzala jsem místo cizrny plechovku s nápisem Bílé fazole.(Někdy je ta mateřská náročná 😀 ) Tak místo cizrny jsem dala bílé fazole a užasný.Byla jsme i manželem pochválena 🙂 A příště zkusím cizrnu 😀
    Děkuji za super receptíky 🙂

  3. zdravím Vás,
    právě se chystám na cizrnové brownies a teď koukám, že ta plechovka cizrny je ve slaném nálevu. Lehce jsem zkoukla i další cizrny a sůl bude asi všude. vadí – nevadí?

    1. Lucko je to tak, ona to ta sůl totiž konzervuje. Nejméně je toho nálevu asi v Bonduelle Vapeur, ale na chuti to poznat není u žádné, klidně to tedy můžete použít do sladkého receptu 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *