Cizrna na paprice (od 1 roku)

IMG_0941 (1)

Vegetariánská varianta české klasiky, která vás rozhodně nadchne svou jemnou oříškovou chutí. Patří mezi nejoblíbenější z mých receptů, a to jak u nás doma, tak i v domácnostech čtenářek 😉

Na 2 – 3 porce:

  • 1 velká plechovka cizrny (nebo adekvátní množství uvařené cizrny)
  • půl menšího pórku
  • 1 menší cibule
  • cca půl kelímku smetany ke šlehání
  • mletá červená paprika, sůl a majoránka dle chuti
  • olej dle potřeby

Na trošce oleje orestujeme na tenké nudličky nakrájený pórek a cibuli do lehce zlatova, zaprášíme mletou paprikou, majoránkou, osolíme a ještě lehce orestujeme. Přidáme plechovku cizrny včetně nálevu, půl kelímku smetany a pár minut společně provaříme.

IMG_0959 (1)
Poté část směsi rozmixujeme tak, aby se omáčka zahustila sama svým obsahem. Podáváme například s rýží, kuskusem, těstovinami či kouskem chleba.

Dětská specifika:

Cizrna je luštěnina s jemnou oříškovou chutí a jako taková by tedy mohla nadýmat. Obecně se luštěniny doporučují od 1 roku věku dítěte.
V základu receptu je také pórek a cibule. Zatímco pórek je možno podávat přibližně od třičtvrtě roku, cibule je o něco agresivnější a doporučuje se od 1 roku.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin taktéž doporučována od 1 roku.

bezlepkovécizrnahlavní jídlaluštěninyod 1 roku

29 komentáře - “Cizrna na paprice (od 1 roku)”

  1. Cizrna me nikdy neoslovila. Asi proto, že jsem ji neuměla upravit… podle Vašeho blogu jsem zatím zkusila guláš a dnes cizrnu na paprice a obě variace jsou vynikající! Myslím, že i syn se zítra bude oblizovat až za ušima 🙂
    Moc Vám děkuji za inspiraci a super recepty podle kterých se dá vařit pro mámu i dítko 🙂

  2. Baru, výborný recept 🙂 moc chutnal, jen jsem trochu oživila hráškem 🙂 ale malá to málem zbaštila i mně z talíře..
    Chtěla jsem původně napsat hlavně proto, jestli se dá porce zmrazit ?? Tentokrát teda nic nezbylo 😀 ale třeba příště 🙂

    1. No tak to jsem ráááda, to je ta nejlepší odměna 🙂 Zmrazit se to asi dá, nebude to teda konzistencí asi už nic moc, ale asi by to mělo být jedlé. Ale nikdy jsem to nezkoušela, u nás taky nikdy nezbyde 🙂

      1. Mrazit jsem zkousela a v pohode. Rovnou jsem to zmrazila i s testovinama. Syn ma rad “kejdy”, tedy vse smichane dokupy. Zrovna dneska jdu opet varit tak jsem zvedava jak dlouho to vydrzi. 😉 Skoda ze ja si dat nemuzu.

  3. Tak tohle je opravdova dobrota. Temer nevarim, takze se do niceho sloziteho nepoustim. Jednoduche a rychle…. 👩‍🍳 Syn vyrusta na kupovanem a domaci moc nechce.Ale to nam chutnalo obema 👍😀

  4. Vyborny recept. Moc za nej dekuji. 11:45 prichod z prochazky a panika co budu varit, 12:00 nandavam na talir, 12:15 se moje mala jinak nejedlice dozaduje pridavku 😃. Urcite zaradime do nasich oblibenych jidel.

    1. Lucko super, to jsem ráda, přesně takto to funguje i u nás :-)) Hezký den, Barbora.

  5. Dobrý den 🙂 výborný recept! Dospěláckou verzi jsem upravila ještě o červenou čočku, mrkev, římský kmín a na závěr mungo výhonky s chilli a koriandrem – zahuštěno mlékem s tapiokovým škrobem a je to bomba! Máte skvělé recepty.

    1. :⁠-⁠D:⁠-⁠D:⁠-⁠D tak to už s původním receptem nemá vůbec nic společného a ten je přitom sám o sobě taaak dobrý :⁠,⁠-⁠)

  6. Barčo, děkuji vám za tento recept, jednoduchý, rychlý a chutný. Za pár kvalitních surovin kvalitní zimní jídlo 🙂
    Jen se chci zeptat, cizrna nezpůsobuje nadýmání u tak malých dětí jako jsou1-leté?

    1. Simčo, obecně se má za to, že luštěniny už dokáže roční dítě strávit, některé i před prvním rokem (třeba červenou čočku nebo hrášek). Je to samozřejmě hodně individuální a záleží na každém dítěti a stupni vývoje jeho střev. Ta se právě postupným přijímáním těchto potravin učí tyto složitější potraviny zpracovávat. Jako u všech složitěji stravitelných potravin doporučuju postupné zvykání, čili nedala bych napoprvé cizrnu v této podobě, ale přihodila třeba jen pár kuliček do obvyklého příkrmu a postupně množství navyšovala, ale to už je samozřejmě na každdé mamince a obecně tedy nelze říct, že by cizrnu roční dítě nemohlo a že ho čekají jistojisté problémy ji strávit 🙂 Díky za pochvalu, B.

  7. Dobry den. Kde kupujete cizrnu a jaky ma objem/vahu velka plechovka, prosim? Dekuji a uz se tesim, az uvarim 🙂

    1. Leni, nejvíce kupuju Bonduelle Vapeur, má 310g, je to asi jeden velký hrnek. Pokud byste si ji máčela zvlášť, pak v syrovém stavu je to hrnku tak půl. 🙂 B.

  8. Super rychlý a chutný recept! Cizrnu jsem rozmixovala úplně a přidala rýžovou smetanu.

  9. Skvělý recept! Opravdu senzačně rychlé a dobré. Použila jsem přesně tu plechovku Bonduelle Vapeur. Dceři (2,5) by to asi chutnalo víc, kdybych rozmixovala všechnu cizrnu :-), ale časem na to třeba přijde. Za mě super, díky!

  10. Výborné. Jsem na nemléčné dietě kvůli miminu a dala ovesnou smetanu a stejně se oblizuju. Mňam.

  11. Měla jsem obavy, ale synovi to chutná tak moc, že šla lžička stranou a vrhnul se na to rukama😀. Tuším, že to bude chutnat i tátovi. Díky za další skvělý recept

  12. Luxusní 🙂 už jsem dlouhou dobu říkala, že tenhle recept musím zkusit, ale teprve včera jsem opravdu uvařila a měli jsme s manželem boule za ušima :)) malému je teprve půl roku, tak si ještě chvíli počká, ale věřím, že i jemu bude jednou chutnat 🙂 mě to opravdu vystřelilo do nebe :)))

  13. Skvělý recept! Jen jsem nám ho trošku popravila. Cibuli vynechala a dala jen pórek, místo majoránky kmín a kvůli abkm rýžovou smetanu a bylo to mňam!! Když to na stole viděla naše skoro dvouletá hned hlásila, že má na talíři srdíčka (tvar cizrny) 🙂 určitě vyzkouším i variantu s květákem, ten máme také rády

  14. Chuťově to bylo dobré jen při rozmixovani veškeré cizrny to bylo dost husté a půl kelímku smetany je málo. Mixovala jsem kvůli dceři, která by kousky cizrny nedala.

Napsat komentář: Marie Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *