Cizrna na paprice (od 1 roku)

IMG_0941 (1)

Vegetariánská varianta české klasiky, která vás rozhodně nadchne svou jemnou oříškovou chutí. Patří mezi nejoblíbenější z mých receptů, a to jak u nás doma, tak i v domácnostech čtenářek 😉

Na 2 – 3 porce:

  • 1 velká plechovka cizrny (nebo adekvátní množství uvařené cizrny)
  • půl menšího pórku
  • 1 menší cibule
  • cca půl kelímku smetany ke šlehání
  • mletá červená paprika, sůl a majoránka dle chuti
  • olej dle potřeby

Na trošce oleje orestujeme na tenké nudličky nakrájený pórek a cibuli do lehce zlatova, zaprášíme mletou paprikou, majoránkou, osolíme a ještě lehce orestujeme. Přidáme plechovku cizrny včetně nálevu, půl kelímku smetany a pár minut společně provaříme.

IMG_0959 (1)
Poté část směsi rozmixujeme tak, aby se omáčka zahustila sama svým obsahem. Podáváme například s rýží, kuskusem, těstovinami či kouskem chleba.

Dětská specifika:

Cizrna je luštěnina s jemnou oříškovou chutí a jako taková by tedy mohla nadýmat. Obecně se luštěniny doporučují od 1 roku věku dítěte.
V základu receptu je také pórek a cibule. Zatímco pórek je možno podávat přibližně od třičtvrtě roku, cibule je o něco agresivnější a doporučuje se od 1 roku.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin taktéž doporučována od 1 roku.

bezlepkovécizrnahlavní jídlaluštěninyod 1 roku

9 komentáře - “Cizrna na paprice (od 1 roku)”

  1. Cizrna me nikdy neoslovila. Asi proto, že jsem ji neuměla upravit… podle Vašeho blogu jsem zatím zkusila guláš a dnes cizrnu na paprice a obě variace jsou vynikající! Myslím, že i syn se zítra bude oblizovat až za ušima 🙂
    Moc Vám děkuji za inspiraci a super recepty podle kterých se dá vařit pro mámu i dítko 🙂

  2. Baru, výborný recept 🙂 moc chutnal, jen jsem trochu oživila hráškem 🙂 ale malá to málem zbaštila i mně z talíře..
    Chtěla jsem původně napsat hlavně proto, jestli se dá porce zmrazit ?? Tentokrát teda nic nezbylo 😀 ale třeba příště 🙂

    1. No tak to jsem ráááda, to je ta nejlepší odměna 🙂 Zmrazit se to asi dá, nebude to teda konzistencí asi už nic moc, ale asi by to mělo být jedlé. Ale nikdy jsem to nezkoušela, u nás taky nikdy nezbyde 🙂

  3. Tak tohle je opravdova dobrota. Temer nevarim, takze se do niceho sloziteho nepoustim. Jednoduche a rychle…. 👩‍🍳 Syn vyrusta na kupovanem a domaci moc nechce.Ale to nam chutnalo obema 👍😀

  4. Vyborny recept. Moc za nej dekuji. 11:45 prichod z prochazky a panika co budu varit, 12:00 nandavam na talir, 12:15 se moje mala jinak nejedlice dozaduje pridavku 😃. Urcite zaradime do nasich oblibenych jidel.

    1. Lucko super, to jsem ráda, přesně takto to funguje i u nás :-)) Hezký den, Barbora.

  5. Dobrý den 🙂 výborný recept! Dospěláckou verzi jsem upravila ještě o červenou čočku, mrkev, římský kmín a na závěr mungo výhonky s chilli a koriandrem – zahuštěno mlékem s tapiokovým škrobem a je to bomba! Máte skvělé recepty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *