Chřestovo-hrášková krémová polévka (od 9 měsíců)

Lahodná, nasládlá a po chřestu taková něžně pikantní 🙂

Na cca 4 porce:

  • cca 25 stonků zeleného chřestu
  • 1 hrnek (250ml) mraženého hrášku
  • 1 malá cibule nebo půlka středně velké
  • 2 stroužky česneku
  • 1dl smetany ke šlehání
  • cca 300ml vývaru nebo vody
  • sůl dle chuti
  • olej dle potřeby
  • semínka černého sezamu na ozdobu (od 2 let)

Chřest nakrájejte na zrhuba centimetrové špalíčky (dřevnaté konce odstraňte), česnek a cibulku na drobno. V hrnci na dně rozpalte malé množství oleje, na kterém osmahněte cibulku, česnek i chřest, dokud vše nezačne zlátnout. Poté podlijte vývarem nebo vodou (tak, aby bylo vše ponořené, ale ne víc) a přiveďte k varu. Vařte do změknutí chřestu, což trvá asi 10 minut. Poté odstavte, nasypte ještě mražený hrášek a krátce prohřejte. Případnou nadbytečnou vodu slijte (nevyhazujte!) a zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které můžete případně zase zpátky naředit vodou, kterou jste nechali stranou. Dochuťte solí a zjemněte troškou smetany. Můžete doladit ještě i dalším česnekem.

Podávat můžete například s česnekovými krutony a semínky černého sezamu. Pokud budete chtít, aby byla polévka sytější nebo nahradila hlavní jídlo, naservírujte třeba ještě ztracené vejce, jako jsem to udělala já 🙂 

Dětská specifika:

pro chřest nemám oporu ve svých tabulkách, nicméně mám za to, že odhadem třičtvrtěroční dítě by ho mělo dobře strávit. V případě podávání mladším můžete vynechat agresivnější česnek a cibuli.
hrášek od 9 měsíců
semínka jsou taktéž hůře stravitelná - tabulkově od 2 let
pokud budete servírovat s vejcem, pak dětem od 1 roku