Chinois (od 1 roku)

Úžasné francouzské pečivo s vanilkovým krémem. Tento recept mám založený už celou věčnost a konečně na něj došlo. Je úžasný v tom, že je ze surovin, které máte doma, i když vlastně nic nemáte. Inspirace podle Moniky Brýdové.


Na těsto:

  • 100ml mléka
  • 90g másla
  • 2 vejce
  • 50g cukru
  • 300g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 20g droždí
Na krém:
  • rum dle potřeby
  • rozinky nebo brusinky dle chuti
  • 250ml mléka
  • 100g cukru
  • 30g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • vanilkový lusk (není nutné)
Všechny uvedené suroviny na těsto  necháme vypracovat v domácí pekárně nebo zpracujeme ručně a necháme kynout. Mezitím si naložíme půl sáčku rozinek do rumu (pozn. použila jsem brusinky). 

Postupným přisypáváním mouky a cukru do mléka s rozšlehanými žloutky připravíme na sporáku krém, do kterého na závěr přidáme zrníčka z půlky vanilkového lusku.

Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a na její dno z malé části těsta vytvoříme placku. Zbylé těsto vyválíme podobně jako na štrůdl, potřeme vychladlým krémem, přidáme rozinky a zavineme. Krájíme na cca 4 cm silné šnečky, které naplocho položíme do dortové formy jeden vedle druhého. Pokud nám někde uteče trošku krému, můžeme jej ještě naplácat nahoru. Necháme dokynout 20 minut na teplém místě. Poté pečeme na 160°C asi 20 – 30 minut. Upečený potřeme rumem (můžeme použít zbylý od rozinek) s troškou cukru.

Dětská specifika:

  • mléko k tepelné úpravě pokrmů je vhodné nejdříve v 1 roce (zde tedy v pudinku)
  • pokud pečete pro děti, vynechala bych také závěrečné potírání rumovým rozvarem

mlsáníod 1 roku

2 komentáře - “Chinois (od 1 roku)”

  1. Dobrý den, Barčo, myslíte, že bych tento váš recept mohla použít jako dort pro děti? Je to dost vláčné, plněné, přitom se dobře krájí? Fondán k smrti nesnáším, na šlehačkovém dortu s tvarohem asi nebudou držet svíčky a figurky, tak hledám varianty.. 🤔 🙂

    1. Majdi, je to spíš takový koláč typu závin, ale jestli si ho umíte místo dortu představit, tak proč ne? Určitě bude chutnat 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *