Chia pudink s pomerančovo-mandlovým „piškotem“ (od 2 – 3 let)

IMG_9908 (1)
Jakmile objevím recept na nějaké mlsání bez mouky, klepu nadšením rukama do té doby, dokud tu věc prostě nevyzkouším. Tentokráte jsem narazila na recept na pomerančové mini-dortíky, tak jsem je prubla a… ono to tak úplně nevyšlo 😀 No ale ta hmota, která vznikla, a kterou jsem uvozeně nazvala piškotem, protože trefnější přirovnání mě prostě nenapadlo, ta je naprosto fantastická! A skvěle se hodí k mému oblíbenému chia pudinku. Takže recééépt 😉

Suroviny na „piškot“:

  • 1 pomeranč
  • 3 vejce
  • 125g cukru krupice
  • 125g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

 

Pomeranč pečlivě omyjte a neoloupaný, celý tak jak je, ho vařte asi 1,5 hodiny doměkka. Nechejte ho vychladnout, oloupejte a rozmixujte na hladkou kaši, ke které přidáte ještě jemně mleté mandle, vejce a prášek do pečiva. Nalijte na plech a pečte na 180°C dozlatova.
A zde nastala ta potíž :)) Původně měla být hmota vykrojitelná na malá kolečka, které se hodí zkrášlit ještě lžičkou ricotty a troškou nějakého ovoce na ozdobu. Jelikož mi ale bylo jasné už v momentě, kdy jsem hmotu lila na plech, že něco takového se mi opravdu nepodaří (byla moc tekutá, asi příliš velký pomeranč), celkem jsem počítala s variantou, že po upečení budu muset těsto natlačit do sklenic a využít jinak. A taky že jo. Konzistence sice nevyšla příliš tvárně, ale chuť se opravdu povedla, takže jsem hmotu opravdu využila na dno skleniček s poháry.

Chia pudink už jsem vám nadnesla již dříve v tomto receptu, nicméně jej pro vás ráda zopakuji.

Suroviny na 3 – 4 poháry:

  • 35g semínek chia
  • 400ml kefíru
  • datlový sirup dle chuti

 

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku. Do misky nasypte uvedené množství semínek, zalijte je kefírem (použít se dá jistě i kefír s příchutí či obyčejné mléko nebo jiný mléčný výrobek), promíchejte a nechte v lednici konat svou práci. Až k nim za půl dne přijdete, semínka budou kefírem nasáklá a budou vypadat podobně jako želé. A to je právě ono! 🙂 Přemístěte do dezertních mističek s „piškotem“, dozdobte ovocem, můžete ještě dosladit sirupem, který taky můžete vmíchat do každé složky zvlášť.

 

Dětská specifika:

  • o vhodnosti chia semínek pro děti jsem se toho bohužel moc nedočetla. Z informací, kterých se mi dostalo, plynou dvě základní věci – jednak obtížnější stravitelnost (platí o semínkách obecně), druhak i vyšší podíl bílkovin, které by mohly zatěžovat dětské ledviny. Proto pudink řadím do kategorie od 1 roku.
  • piškot obsahuje velké množství mandlí, které jsou alergenem a tabulkově jsou doporučovány od 2 – 3 let, proto tedy celkové zařazení receptu takto

 

chiamlsáníod 3 let

2 komentáře - “Chia pudink s pomerančovo-mandlovým „piškotem“ (od 2 – 3 let)”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *