Celozrnní špaldoví skořicoví šneci (od 1 roku)

Tenhle skandinávský recept přechovává můj kuchařský zápisník už leta letoucí. V této verzi jsem ho navíc ještě trošku upravila a přidala kvalitnější suroviny, aby se trošku ozdravil. A v zápisníku si ho teď za tuto verzi vyměňuji 🙂

Na těsto (na cca 20 šneků – dle velikosti)

  • 250 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 100 g krystalového cukru
  • 30 g přepuštěného másla (nebo klasického)
  • 120 ml mléka
  • 13 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 60 g rozinek (mohou být naložen v rumu)

Na skořicovou náplň:

  • 50 g kokosového (nebo klasického) cukru
  • 30 g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • půl lžičky skořice
  • 1 lžíce vody

Všechny suroviny společně promíchejte v domácí pekárně (nebo míse), začněte od těch tekutých a sypké postupně zapracovávejte. Až bude těsto hezky kompaktní, pekárnu zavřete (nebo mísu přikryjte) a nechte zhruba hodinku kynou. V pekárně můžete využít program k tomu určení – na kynutá těsta.

Mezitím si připravte náplň – máslo rozpusťte a utřete s vodou, cukrem a skořicí.

Vykynuté těsto dejte na vál, v případě potřeby podsypejte, a vyválejte placku o síle zhruba půl centimetru. Natřete ji skořicovou náplní a srolujte na roládu. Spoje pečlivě uzavřete. Roládu krájejte na zhruba centimetr silné šneky, které budete samostatně skládat na plech vyložený pečícím papírem. Počítejte s tím, že těsto při pečení nabyde, neskládejte tedy kolečka příliš blízko sebe. Přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny odpočívat v pokojové teplotě.

Troubu rozpalte na 200°C (horkovzduch) a šneky v ní upečte do zlatova – trvá to zhruba deset minut. Upečené můžete potřít ještě rozpuštěným máslem s rumem, aby si zachovaly déle vláčnost (dětem to samozřejmě nedoporučuji, neboť tady už rum neprochází tepelnou úpravou).

Tento recept jsem připravila v rámci testování pekárny Panasonic SD-ZB2512, ve které jsem si nechala těsto vykynout na program „ostatní kynutá těsta“ s využitím funkce samostatného dávkovače rozinek. Moji recenzi na tuto pekárnu si můžete přečíst ZDE a nebo můžete mrknout i na web výrobce ZDE. Pekárna samozřejmě není podmínkou pro realizaci receptu, jen usnadňuje práci a já v ní přesně takovéto věci dělám moc ráda, všechno totiž udělá bez zbytečného nádobí za mě. 🙂

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na skořici jakožto alergen.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

15 komentáře - “Celozrnní špaldoví skořicoví šneci (od 1 roku)”

  1. Zdravim Baro, pekarnu nemam- co nechat udelat testo v robotu? Neni to podobne s hakovym nastavcem jako pekarna? A tedy zasny kvasek, jen to smichat jak poposujete? Kynute testo jsem zkousela parkrat (asi doslova) a moc se nevyvedlo…:(

    1. Sariss ano, klidně vymíchejte pomocí hnětacího háku v robotu a dál postupujte podle receptu. Pokud chcete aktivně udělat nejdřív kvásek, určitě tím nic nepokazíte, ale nutné to není 🙂 B.

  2. Už dlouho mám chut na šneky… V lednici droždí, které je potřeba zpracovat… No dobrá, tak jdeme na to! 🙂

  3. Dobrý den, Báro, dceři nedělá špalda dobře, bude to fungovat i s klasickou pšeničnou hladkou moukou? Případně jinou?

    Děkuji moc.

    1. Ivet určitě ano, klidně udělejte z klasické bílé, mělo by to jít stejně 🙂 B.

  4. Mne testo bohuzel nevykynulo. Delala jsem v robotu s “hakem”. Nevite, cim to muze byt? Pouzila jsem hladkou spaldovou mouku a kokosovy cukr.

    1. Pavli, pokud těsto nevykynulo, dávala bych to za vinu nejspíše droždí. Nebylo už staré, prošlé, nebo načaté třeba?

  5. A pokud jako já otočíte postup výroby testa … Konkrétně dáte napřed do mísy sypké a pak tekuté suroviny a vznikne strašně tuhé těsto podobné lineckému jsou z toho výborně kynuté sušenky 😁 šneky sem dělala na druhý pokus a jsou super chutnají i chlapovy který sladký neji …takže děkuji za recept 😁😁😁

    1. Haha, Klárko, vidíte, a to by mě nenapadlo, že to udělá až takovou tragédii. 😀 Každopádně jsem ráda, že jste na to nezanevřela a taky se s námi podělila. Díky za pochvalu 🙂 B.

  6. Testo mi take temer nevykynulo, to ona ta celozrnna mouka dela. Naplnila jsem strouhanymi jablky, rozinkami a maslem, testo pak nakynulo v troube a sneci byli jedna basen!

  7. Dobrý den, dnes jsem zkoušela skoricove šneky, těsto dala ve správném poradi do pekárny, ale bohužel mi nevykynulo.Je možné že je to moukou? Použila jsem spaldovou hladkou od Nominal…Mohu příště nakombinovat dva druhy mouky? Popřípadě jaké byste doporučila? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Lucko, to si spíš myslím, že bylo špatným droždím. Jestli nebylo zvětralé nebo prošlé. Pokud nemáte čerstvé a nejste si jistá, je lepší nechat nejdříve vzejít kvásek – dát droždí s troškou mléka a cukru do misky a počkat čtvrt hodinky. Pokud naskočí a udělá takovou kašovitou pěnu, je funkční a těsto vám nakyne (jen pak smícháte to vykvašené droždí se zbytkem surovin). Kdyby nevyskočilo, budete vědět, že nemá smysl do těsta “investovat” mouku a další suroviny, protože by vám nevyběhlo. B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *