Celerová pomazánka se Šmakounem a ořechy (od 1 roku)

IMG_0170 (1)

Pomazánka bohatá na bílkoviny? A ještě aby byla chutná a zdravá? Jasně, to umíme! 😉

  • 50g celeru
  • 100g Šmakouna (klasik)
  • 100g oloupaného a odjádřeného kyselejšího jablka (odpovídá 1 menšímu kousku)
  • 100g žervé, Lučiny nebo Paloučku
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 50g vlašských ořechů
  • ca 1/4 citronu
  • sůl dle chuti

Šmakouna nastrouhejte na jemno a totéž proveďte i s očištěným celerem a jablkem. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a zapracujte žervé a bílý jogurt. V této fázi máte pomazánku vhodnou pro dítě od 1 roku.

Pokud máte starší dítě nebo si chcete pomazánku ještě více vyšperkovat, přidejte nahrubo pomleté vlašské ořechy a dobře promíchejte.

IMG_0205 (1)

Servírujte na celozrnném pečivu jako vydatnou svačinu, a nebo třeba jako pomazánku na zdravých chlebíčcích.

Dětská specifika:

Šmakouna jakožto vaječnou bílkovinu doporučuju občasně pro děti od 1 roku. Důvodem nevhodnosti pro menší děti je možné zatížení ledvin.
Celer je prudký alergen, kvůli čemuž je tabulkově doporučován od 1 roku. Můžete jej u svého dítěte vyzkoušet i dříve, ale reakci si pečlivě ohlídejte. Nedoporučuju zkoušet na celeru v syrovém stavu, čili ne v podobě této pomazánky.
Ořechy jsou taktéž alergenem a jsou i hůře stravitelné a náchylné k plísním a žluknutí, proto se doporučují dětem od 2 - 3 let.

bezlepkovéjablkaod 1 rokupomazánkyŠmakounsvačiny

6 komentáře - “Celerová pomazánka se Šmakounem a ořechy (od 1 roku)”

  1. Mám chuť na tento recept, ale nemohu jablka, nemáte nápad, čím by šlo nahradit? Děkuji za inspiraci.

    1. Co třeba mrkev a pár kapek citronu? A nebo taky nic, jen ostatní ingredience 🙂

  2. Celer nemusím ale tohle je prostě bomba 👍👍👍 malej si pochutnal a naše vrchní nezerka to taky snědla ještě uvidíme co táta pokud na něj zbyde

  3. Dobrý den, ve vícero vašich receptech jsem narazila na šmakouna. Dá se všeobecně něčím nahradit?

    1. Dobrý den, Lucko, Šmakoun je vaječná bílkovina, kterou do jídla přidávám právě proto, aby bylo na bílkoviny hodnotnější. Zpravidla tam není chuťově potřebné a jídlo vám bude fungovat i bez něj, jen nebude tak dokonale vyvážené. Můžete zkusit nahradit strouhaným tvrdým tvarohem či vařenými vejci, v tomto receptu by to mělo fungovat jak chuťově, tak z pohledu bílkovin. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *