Carpaccio z červené řepy (od 2 – 3 let)

Řepu jsem nikdy neměla ráda. A teď si vlastně nemůžu nějak vzpomenout proč 😀 Mám totiž novou závislost, kterou je tohle carpaccio. Je pravda, že děti toto asi moc neocení, ovšem je to zdravé a hodnotné jídlo a já ho sem musím dát už jenom proto, abych nikdy nezapomněla, že jsem opravdu milovala řepu! 🙂

Na cca 4 porce carpaccia:

  • • 1 středně velká červená řepa
  • • vanička (125g) rukoly
  • • 200g měkkého kozího sýra
  • • 2 hrsti kešu ořechů

Na marinádu:

  • • 6 lžic panenského oleje
  • • 4 lžíce UME-octa
  • • 3 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • • 1 lžíce sójové omáčky

Tato verze využívá řepu čerstvou, nakládanou, nikoliv předvařenou, proto je potřeba s přípravou receptů začít o několik dní dříve, aby se řepa stihla v marinádě proležet. Čas do marinování investovaný se vám však rozhodně vrátí na chuti.

Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Je dobré k plátkování využít elektrické struhadlo, nebo alespoň to ruční, které má ze strany ostří určené ke krájení plátků, neboť nožem se tenké plátky dělají poměrně obtížně. Uvedené suroviny na marinádu společně smíchejte a dobře prošlehejte. Řepu dejte do pevného igelitového sáčku, ideálně s uzavíracím zipem nahoře, a marinádu na ni nalijte. Protřepejte, aby se řepa na všech místech v marinádě obalila a nechte alespoň 2 – 3 dny v lednici uležet.

Na talíř rozprostřete rukolu (pokud její pikantní chuť nemáte rádi, dobře se hodí i baby špenát nebo jiná listová zelenina), přidejte řepu i s malým množstvím marinády a nadrobený kozí sýr. Zasypte kešu oříšky, které jste předtím krátce opražili na sucho v pánvi.

Dětská specifika:

Ořechy pro horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí od 2 - 3 let. Pokud však toto jídlo vaše děti ocení i dříve, naložená řepa je dobrota i bez nich.
Sojová omáčka je na dětský jídelníček poměrně slaná potravina, na druhou stranu tento recept neobsahuje žádnou jinou další sůl a fermentovaná podoba sóji je pro jídelníček obohacující potravinou.
Na ostatních surovinách nevidím nic nevhodného po 1 roce.

bezlepkovébezmléčnéčervená řepahlavní jídlaod 3 letpřílohypro dospělésvačiny

8 komentáře - “Carpaccio z červené řepy (od 2 – 3 let)”

  1. Tak repu jsem prave dala do marinady… jsem zvědavá jak bude chutnat. Ja teda carpaccio nikdy nejedla 🙂 počkám do pátku a pak dám vědět jak chutnalo. Děkuji za recept.

  2. Baru pro me hodne zajimava chut, dala jsem si to s balkanskym syrem a slunecnicom chlebem. Nerikam ze bych to musela jist denne, ale jednou za cas… dekuji za recept, dnes se chystam na vase mrkvanky 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *