Candát v mandlové krustě (od 2 – 3 let)

IMG_0373 (1)
Dnešní den byl krásný, ale trošku horký. Lehká rybka a k ní studený salát se mi zdá jako nejlepší volba k večeři v takto parný den.

Na 3 porce ryby:

  • 3 porce candáta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky (cca 15g)
  • plátky mandlí dle potřeby
  • olej dle potřeby
  • koření na ryby (používám citronový pepř) a sůl dle chuti
Rybku alespoň půl dne předem naložte do koření na ryby, sluší jim také naložení do pesta z čerstvých bylinek a soli, jehož složení si můžete uzpůsobit dle vlastní fantazie.
V době přípravy pak rozšlehejte jedno vejce s uvedeným množstvím mouky na kašičku, ve které pak rybu namočte a ihned obalte v plátcích mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, na plechu vyloženém pečícím papírem, a to přibližně 20 minut.
IMG_0376 (1)

Bramborový salát se špenátem

Suroviny na cca 3 porce:

  • 300g brambor
  • 125g mraženého listového špenátu
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce bílého vinného octa (nebo zdravěji umeocta)
  • šťáva z necelé poloviny citronu
  • sůl a česnek dle chuti
Brambory uvařte vcelku, oloupejte a nakrájejte na špalíčky tak, jako jste u bramborového salátu zvyklí. Přidejte vinný ocet a citronovou šťávu, povolený a vymačkaný listový špenát, bílý jogurt, a dochuťte solí a troškou česneku. Pokud budete podávat k rybě, s množstvím česneku to nepřehánějte, abyste tak nepřebili jemnou a lahodnou chuť ryby. Před podáváním salát vychlaďte v lednici.

Dětská specifika:

Ryby jsou v našich tabulkách doporučovány od 1 roku, jednak proto, že jejich bílkovina je velkým alergenem. Dalším důvodem je i vysoký obsah rtuti a těžkých kovů, které do nich přecházejí ze znečištěných vod. Oproti tomu jsou ale ryby velmi bohaté na zdravé tuky, které podporují rozvoj mozku. 
Mandle a ořechy jsou taktéž alergeny, navíc hůře stravitelné a trpící na plísně a žluknutí. Obecně jsou doporučovány od 2 - 3 let.
Salát můžete bez citronové šťávy a octa, samozřejmě i bez soli a koření, nabídnout dětem od cca 8 měsíců.

hlavní jídlaod 3 letryby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *