Bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)

Znáte takovou tu situaci, kdy počítáte hodiny do dalšího nákupu a přemýšlíte, co uvařit z té černé díry, kterou máte v lednici? Bramborový krém může být jejím řešením 🙂

Na cca 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 100 g (půl kelímku) smetany ke šlehání (od 1 roku)
  • 3 stroužky česneku
  • cca 1,5 litru vody nebo vývaru
  • přepuštěné máslo nebo olej dle potřeby
  • snítka libečku či jiné oblíbené bylinky
  • sůl dle chuti

V hrnci rozehřejte oříšek přepuštěného másla (nebo malé množství oleje) a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte na kostičky nakrájené brambory a česnek na silnější plátky a společně dosmažte.  Poté podlijte vodou nebo vývarem, přidejte snítku oblíbené bylinky a pokud s vámi jedí větší strávníci, můžete polévku zároveň i osolit. Brambory sůl během vaření vstřebají a bude stravitelnější. Pokud vaříte zároveň i pro miminko, sůl samozřejmě vynechejte a polévku si doladíte až po odebrání dětské porce.

Vařte do změknutí brambor. Poté odstavte a rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Zjemněte smetanou (od 1 roku – viz dětská specifika) a ještě krátce provařte. Můžete doladit další solí nebo česnekem. Pro větší strávníky se hodí při servírování přidat ještě trošku strouhaného parmezánu či pražených semínek, a nezapomeňte ani na rybníček z kvalitního panenského oleje.

Dětská specifika:

Dětem do roka samozřejmě vynecháme obligátní sůl, koření jen velmi jemně a nebo také vůbec.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin doporučována od 1 roku. V pokrmu ale není nezbytná, nejmenším ji tedy můžete úplně vynechat. Dětem od cca 8 měsíců můžete polévku zjemnit zakysanou smetanou nebo kefírem, starším třeba i plnotučným mlékem.
Pozor na česnek a cibuli, které jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat. Nepodávejte je dětem, u kterých nemáte tyto potraviny vyzkoušené.

bezlepkovédo 1 rokuhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letpolévky

18 komentáře - “Bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)”

  1. Jak prosím řešíte vývary do 1 roku, když se má používat kojenecká voda? Používáte kojeneckou vodu na vývar pro celou rodinu nebo ho děláte i pro mimino z kohoutkove? Děkuji

    1. Markét, hodně záleží na kvalitě vody v tom daném místě. Často se stává, že bývá z vodovodního řadu i kvalitnější voda než z plastových lahví – podle toho bych se pak zařídila. I tak tam zůstávají různá negativa, ale ta neřeší ani voda v petlahvích, snad jedině kvalitní filtr. B.

      1. Děkuji za odpověď. Já jsem to řešila pomocí šungitových kamenů ve vodě, ale měla jsem z toho pocit jako by se ta voda kazila. Nebýt dusičnanů tak používám jen kohoutkovou. Nemáme ji tu zas tak špatnou. 3 měsíce to ještě nějak musím vydržet 😊

        1. Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale cca od 7 měsíce používám na vaření obyč. kohoutkovou vodu. Však ji prevarite, tak zbavíte škodlivin! Na pití samozřejmě ještě kojeneckou 🙂

          1. Tak to bych Martino s takovou jistotou opravdu netvrdila. Převařením se možná zbavíte chloru nebo oxidu uhličitého, ale určitě ne dusičnanů, těžkých kovů, reziduí antibiotik a podobných nežádoucích látek.

  2. Ach jo, Barboro, nebuďte tak útočná, kojenecké vody jsou mnohem horší než kohoutkové (samozřejmě záleží kde), mrkněte na DTesty, žádná z kojeneckých vod nevyšla vůbec dobře 🙂

    1. Jaká útočná? Jen vyvracím nesmysly, nepropaguji tady žádnou balenou vodu, jen je potřeba říkat si všechno v obou směrech. B.

    2. Absolutně není útočná. Ale spousta maminek dává od narození kohoutkovou, protože si myslí, že je potřeba se zbavit pouze chlóru, ale o existenci dusičnanů nemají ponětí. Každá mince má dvě strany a je potřeba je znát pro utvoření názoru.

    3. Kdo je jako útočný? Bára jen napsala, co je pravda…že převařením se zbavíte sice škodlivin bakterií atd, ale nikoliv dusičnanů… to je známá věc

  3. TŘI suroviny a takové radosti, resp. chuti…příště dám možná jen litr vody, mám to nějaké řidší (tak jsem ještě přidala bramboru), ale chuťové perfektní. A ještě jsem tedy nastrouhala muškátový oříšek.

    1. Míšo, jsem ráda, že jste si poradila a že vám chutnalo. Díky za vyzkoušení i pochvalu 🙂 B.

  4. Dobrý večer,
    děkuji za další skvělý recept. Myslíte, že mohu dát do mrazáku, nějak se mi jí podařilo uvařit více? 🙂 Děkuji

    1. Klárko, vzhledem k obsahu brambor, které by se mrazit neměly, bych to zrovna u této polévky nedělala. Raději si dejte nášup nebo podarujte sousedy, z mrazáku byste to neměla dobré. B.

  5. Dobrý den Báro, mohu se zeptat, proč se nedoporučuje zamražovat uvařenou bramboru? Zkoušela jsem popátrat a jediné, co jsem se dočetla, že mění konzistenci, někdo říká i chuť… je ještě nějaký jiný důvod? Jana

    1. Dobrý den Jani, ano, myslím, že to je pouze o tom, že mražením zřídne a stane se z toho taková blátitá břečka zatuchlé chuti. Někdy ale maminky zamražují různé příkrmy, kde třeba kousek brambory je, a pokud je tam minoritně, celkem se to prý ztratí. Osobně jsem to teda nezkoušela a u této polévky bych to teda taky nevolila. 🙂 B.

    2. Dobrý den, Jano,
      je tam ještě jeden důvod – mražením se mění složení. Tuším, že se škroby mění na cukry 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *