Bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)

Znáte takovou tu situaci, kdy počítáte hodiny do dalšího nákupu a přemýšlíte, co uvařit z té černé díry, kterou máte v lednici? Bramborový krém může být jejím řešením 🙂

Na cca 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 100 g (půl kelímku) smetany ke šlehání (od 1 roku)
  • 3 stroužky česneku
  • cca 1,5 litru vody nebo vývaru
  • přepuštěné máslo nebo olej dle potřeby
  • snítka libečku či jiné oblíbené bylinky
  • sůl dle chuti

V hrnci rozehřejte oříšek přepuštěného másla (nebo malé množství oleje) a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte na kostičky nakrájené brambory a česnek na silnější plátky a společně dosmažte.  Poté podlijte vodou nebo vývarem, přidejte snítku oblíbené bylinky a pokud s vámi jedí větší strávníci, můžete polévku zároveň i osolit. Brambory sůl během vaření vstřebají a bude stravitelnější. Pokud vaříte zároveň i pro miminko, sůl samozřejmě vynechejte a polévku si doladíte až po odebrání dětské porce.

Vařte do změknutí brambor. Poté odstavte a rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Zjemněte smetanou (od 1 roku – viz dětská specifika) a ještě krátce provařte. Můžete doladit další solí nebo česnekem. Pro větší strávníky se hodí při servírování přidat ještě trošku strouhaného parmezánu či pražených semínek, a nezapomeňte ani na rybníček z kvalitního panenského oleje.

Dětská specifika:

Dětem do roka samozřejmě vynecháme obligátní sůl, koření jen velmi jemně a nebo také vůbec.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin doporučována od 1 roku. V pokrmu ale není nezbytná, nejmenším ji tedy můžete úplně vynechat. Dětem od cca 8 měsíců můžete polévku zjemnit zakysanou smetanou nebo kefírem, starším třeba i plnotučným mlékem.
Pozor na česnek a cibuli, které jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat. Nepodávejte je dětem, u kterých nemáte tyto potraviny vyzkoušené.

bezlepkovédo 1 rokuhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letpolévky

7 komentáře - “Bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)”

  1. Jak prosím řešíte vývary do 1 roku, když se má používat kojenecká voda? Používáte kojeneckou vodu na vývar pro celou rodinu nebo ho děláte i pro mimino z kohoutkove? Děkuji

    1. Markét, hodně záleží na kvalitě vody v tom daném místě. Často se stává, že bývá z vodovodního řadu i kvalitnější voda než z plastových lahví – podle toho bych se pak zařídila. I tak tam zůstávají různá negativa, ale ta neřeší ani voda v petlahvích, snad jedině kvalitní filtr. B.

      1. Děkuji za odpověď. Já jsem to řešila pomocí šungitových kamenů ve vodě, ale měla jsem z toho pocit jako by se ta voda kazila. Nebýt dusičnanů tak používám jen kohoutkovou. Nemáme ji tu zas tak špatnou. 3 měsíce to ještě nějak musím vydržet 😊

        1. Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale cca od 7 měsíce používám na vaření obyč. kohoutkovou vodu. Však ji prevarite, tak zbavíte škodlivin! Na pití samozřejmě ještě kojeneckou 🙂

          1. Tak to bych Martino s takovou jistotou opravdu netvrdila. Převařením se možná zbavíte chloru nebo oxidu uhličitého, ale určitě ne dusičnanů, těžkých kovů, reziduí antibiotik a podobných nežádoucích látek.

  2. Ach jo, Barboro, nebuďte tak útočná, kojenecké vody jsou mnohem horší než kohoutkové (samozřejmě záleží kde), mrkněte na DTesty, žádná z kojeneckých vod nevyšla vůbec dobře 🙂

    1. Jaká útočná? Jen vyvracím nesmysly, nepropaguji tady žádnou balenou vodu, jen je potřeba říkat si všechno v obou směrech. B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *