Blesková vločková polévka (od 7 měsíců)

IMG_2502 (1)Zapomeňte na hmotu bez chuti ze školní jídelny a udělejte si tuto populární polévku doma – pořádně, poctivě a hlavně rychle. Je připravená v metelesku blesku, u dětí oblíbená a navíc bohatá na vlákninu.

Na 2 – 3 porce:

  • 1/2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • libovolná další zelenina na malé kousky (např. petržel, pórek, růžičková kapusta, brokolice,...)
  • 1 malý brambor
  • 1/2 litru vývaru
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • olej dle potřeby
  • sůl a drcený kmín dle chuti

Cibulku nakrájíme najemno, mrkev nastroháme nahrubo, brambory nakrájíme na drobné kostky, stejně tak zpracujeme na drobné kousky i další vybranou zeleninu. V hrnci rozehřejeme trošku oleje, na kterém zeleninu včetně brambor krátce opečeme. Až začne zlátnout, přihodíme dvě hrsti vloček, krátce zapražíme, osolíme a okmínujeme, a poté podlijeme vodou nebo vývarem (dělám si tento domácí). Společně dovaříme do měkka.

IMG_2526 (1)

Když do polévky nedáte brambor, stačí ji vlastně jen prohřát, protože nebudete muset čekat, až brambor změkne. Zároveň ale je žádoucí vločky krátce povařit, pomáhá to lepší stravitelnosti.

Dětská specifika:

Polévka je vhodná i pro nejmenší děti, a to od zavedení lepku (ovesné vločky). U takto malých dětí to ale s jejich množstvím nepřehánějte, dejte jim spíše více polévky a zeleniny, a jen střídmě vloček, abyste jejich trávení zbytečně nezatížili.
Dětem do 1 roku vynecháme sůl.
Zeleninu můžete volit různou, dle věku dítěte a toho, co jste již vyzkoušeli.

bezmléčnébrokolicecuketado 1 rokudýněkapustakvětákpolévkyrecepty našich babiček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *