Batátové sušenky (od 7 měsíců)

Není v nich ani gram přidaného cukru či jiného sladidla, a přesto jsou příjemně sladké, k čemuž jim pomáhá batát. Zároveň jsou i měkké, takže ideální pro malé děti 🙂

Na cca 50 sušenek (dle velikosti):

  • 300 g batátů (cca 1 středně velký kousek)
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 vejce

Batáty nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmačkejte. K batátovému pyré přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, mírně gumové těsto. Vyválejte jej na plát silný zhruba 3 – 5 mm a vykrajujte tvary, případně jen jednoduše nakrájejte na čtverečky (můžete upéct nakrájenou placku, nemusíte čtverečky nikam přemísťovat). Pečeme na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova. Během pečení se mohou sušenky trošku nafouknout.

Pokud budete sušenky připravovat pro starší či dospělé, můžete je mírně dosladit cukrem. Doporučuju přibližně 40 g. U nás doma ale sušenky chutnají daleko více v základní podobě. Můžete je i posypat skořicí či jinak ozdobit.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě proto jsem vymyslela tyto sušenky.
Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto sušenky ideální varianta, neboť neobsahují žádný cukr a jsou krásně měkké. Surovinově se hodí od zavedení lepku.

bezmléčnédo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

24 komentáře - “Batátové sušenky (od 7 měsíců)”

    1. Tak je budete mít špaldové. Žitná mouka je vláčnější a lepivější, takže je možné, že bude mít těsto jinou konzistenci a sušenky budou sušší.

      1. ja nevim co jsem udělala špatně,ale za syrova byly bataty citim bylo to sladke a po upečení je citit jen mouka a chutove nic moc:-(

  1. Prosím, ta žitná mouka hladká je ta chlebova? Všude jsem narazila buď jen na celozrnnou anebo hladkou chlebovou. Děkuji za info 🙂

  2. Pěkný den, díky za tento zajímavý recept :). Zajímá mě, zda by šly vyrobit i v bezlepkové podobě? Jakou mouku byste případně doporučila? Díky moc 😉

    1. Lindo, zkusila bych asi rýžovou, jáhlovou nebo kukuřičnou, ideálně asi jejich kombinaci, ale vyzkoušeno to nemám, takže opravdu jen momentální nápad 🙂 B.

    2. Lindo, zkoušela jste tu kukuričnou nebo rýžovou mouku? Děkuji já mám doma jen tyto a pak klasickou hladkou mouku a chtěla bych nějaké zkusit 🙂 děkuji

  3. Báro, zeptám se..když je to od 7+ vejce? 😮 může se tedy dát celé do těsta či jen žloutek? Děkuji.

    1. No, já bych jeden bílek v padesáti sušenkách neřešila. Teda za předpokladu, že tomu dítěti dáte dvě tři sušenky a ne celou várku. Jinak ano, třeba spíš jen dva žloutky místo jednoho celého vejce. B.

  4. Barunko, do cca kolika dní se musejí sušenky sníst, jak dlouho vydrží ,,jedlé“? Je to zajímavý recept na vánoční cukroví ☺️

    1. Tyhle potvůrky rychle tvrdnou, dlouho bych je nepřechovávala a pokud ano, tak v dóze s kouskem jablka by snad chvilku vydržet mohly 🙂 B.

  5. Zdravím.
    Mě spíš zajímá to máslo v sušenkách pro děti 7m.
    Není lepší třeba spíš kvalitní olej?
    Ale po olivovém to asi půjde cítit co???

    1. Olej by asi lepší byl, ale zrovna u těsta na sušenky už bych se pak bála vysoké mastnosti, proto jsem je udělala z másla. Používám máslo přepuštěné, to se nepřepaluje při vysokých teplotách a neobsahuje bílkovinu kravského mléka, to bych pak pro děti neměla výčitky 🙂 B.

  6. Díky za skvělý recept.Sušenky mají u syna 13m obrovský úspěch.Dělala jsem na zkoušku jen z poloviční dávky,takže místo celého vejce jsem použila jen žloutek a dala jsem jen špaldovou mouku.

Napsat komentář: Michaela Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *