Batátové sušenky (od 7 měsíců)

Není v nich ani gram přidaného cukru či jiného sladidla, a přesto jsou příjemně sladké, k čemuž jim pomáhá batát. Zároveň jsou i měkké, takže ideální pro malé děti 🙂

Na cca 50 sušenek (dle velikosti):

  • 300 g batátů (cca 1 středně velký kousek)
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 vejce

Batáty nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmačkejte. K batátovému pyré přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, mírně gumové těsto. Vyválejte jej na plát silný zhruba 3 – 5 mm a vykrajujte tvary, případně jen jednoduše nakrájejte na čtverečky (můžete upéct nakrájenou placku, nemusíte čtverečky nikam přemísťovat). Pečeme na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova. Během pečení se mohou sušenky trošku nafouknout.

Pokud budete sušenky připravovat pro starší či dospělé, můžete je mírně dosladit cukrem. Doporučuju přibližně 40 g. U nás doma ale sušenky chutnají daleko více v základní podobě. Můžete je i posypat skořicí či jinak ozdobit.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě proto jsem vymyslela tyto sušenky.
Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto sušenky ideální varianta, neboť neobsahují žádný cukr a jsou krásně měkké. Surovinově se hodí od zavedení lepku.

bezmléčnédo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

35 komentáře - “Batátové sušenky (od 7 měsíců)”

    1. Tak je budete mít špaldové. Žitná mouka je vláčnější a lepivější, takže je možné, že bude mít těsto jinou konzistenci a sušenky budou sušší.

      1. ja nevim co jsem udělala špatně,ale za syrova byly bataty citim bylo to sladke a po upečení je citit jen mouka a chutove nic moc:-(

        1. Taky se mi povedlo. A jsou dosti suché. Musela jsem dát více mouky, protože těsto bylo strašně řídké, ani jsem se na gumový stav nedostala,protože by to byla samá mouka.

  1. Prosím, ta žitná mouka hladká je ta chlebova? Všude jsem narazila buď jen na celozrnnou anebo hladkou chlebovou. Děkuji za info 🙂

  2. Pěkný den, díky za tento zajímavý recept :). Zajímá mě, zda by šly vyrobit i v bezlepkové podobě? Jakou mouku byste případně doporučila? Díky moc 😉

    1. Lindo, zkusila bych asi rýžovou, jáhlovou nebo kukuřičnou, ideálně asi jejich kombinaci, ale vyzkoušeno to nemám, takže opravdu jen momentální nápad 🙂 B.

    2. Lindo, zkoušela jste tu kukuričnou nebo rýžovou mouku? Děkuji já mám doma jen tyto a pak klasickou hladkou mouku a chtěla bych nějaké zkusit 🙂 děkuji

      1. Zkoušela jsem kukuřičnou, rýžovou a hladkou a super konzistence, takže veřím, že bez té hladké by to taky šlo :-).

        1. Vladi jestli to někdy vyzkoušíte, určitě dejte vědět, budu za tu informaci moc ráda a ostatní maminky jistě taky 🙂 Díky! B.

    3. Zkousim BLP variantu. Dala jsem Jizerku a trochu ryzove a cockove. Kdyby mi nedosla, dala byvh jahelnou. S testem se pracovalo dobre. Vejce jsem vynechala uplne. Chut zatim nevim, jsou v troube 🙂 Minuly tyden jsem delala pro deti mrkvanky, akorat bez naplne. Dala jsem Jizerku a kokosovou mouku. Jo a kus masla nahrazuji kokosovym olejem. I ty byly vyborne 😉

  3. Báro, zeptám se..když je to od 7+ vejce? 😮 může se tedy dát celé do těsta či jen žloutek? Děkuji.

    1. No, já bych jeden bílek v padesáti sušenkách neřešila. Teda za předpokladu, že tomu dítěti dáte dvě tři sušenky a ne celou várku. Jinak ano, třeba spíš jen dva žloutky místo jednoho celého vejce. B.

  4. Barunko, do cca kolika dní se musejí sušenky sníst, jak dlouho vydrží ,,jedlé“? Je to zajímavý recept na vánoční cukroví ☺️

    1. Tyhle potvůrky rychle tvrdnou, dlouho bych je nepřechovávala a pokud ano, tak v dóze s kouskem jablka by snad chvilku vydržet mohly 🙂 B.

  5. Zdravím.
    Mě spíš zajímá to máslo v sušenkách pro děti 7m.
    Není lepší třeba spíš kvalitní olej?
    Ale po olivovém to asi půjde cítit co???

    1. Olej by asi lepší byl, ale zrovna u těsta na sušenky už bych se pak bála vysoké mastnosti, proto jsem je udělala z másla. Používám máslo přepuštěné, to se nepřepaluje při vysokých teplotách a neobsahuje bílkovinu kravského mléka, to bych pak pro děti neměla výčitky 🙂 B.

  6. Díky za skvělý recept.Sušenky mají u syna 13m obrovský úspěch.Dělala jsem na zkoušku jen z poloviční dávky,takže místo celého vejce jsem použila jen žloutek a dala jsem jen špaldovou mouku.

  7. Krásné odpoledne Baru, uz asi dva měsíce se nemůžu dočkat až upeču první vlastní sušenky a teď mi vrtá hlavou, jestli mám po uvaření vodu slít nebo v ní bataty rozmackat a tím získám pyré? 🙄🤣
    Díky za odpověď, Katka

    1. Kači nene, pokud není nikde psáno kolik, tak se voda nepřidává, to by každý mohl mít jinak. Takže použít jen brambory 😉 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *