Batátové sušenky (od 7 měsíců)

Není v nich ani gram přidaného cukru či jiného sladidla, a přesto jsou příjemně sladké, k čemuž jim pomáhá batát. Zároveň jsou i měkké, takže ideální pro malé děti 🙂

Na cca 50 sušenek (dle velikosti):

  • 300 g batátů (cca 1 středně velký kousek)
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 vejce

Batáty nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmačkejte. K batátovému pyré přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, mírně gumové těsto. Vyválejte jej na plát silný zhruba 3 – 5 mm a vykrajujte tvary, případně jen jednoduše nakrájejte na čtverečky (můžete upéct nakrájenou placku, nemusíte čtverečky nikam přemísťovat). Pečeme na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova. Během pečení se mohou sušenky trošku nafouknout.

Pokud budete sušenky připravovat pro starší či dospělé, můžete je mírně dosladit cukrem. Doporučuju přibližně 40 g. U nás doma ale sušenky chutnají daleko více v základní podobě. Můžete je i posypat skořicí či jinak ozdobit.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě proto jsem vymyslela tyto sušenky.
Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto sušenky ideální varianta, neboť neobsahují žádný cukr a jsou krásně měkké. Surovinově se hodí od zavedení lepku.

bezmléčnédo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

11 komentáře - “Batátové sušenky (od 7 měsíců)”

    1. Tak je budete mít špaldové. Žitná mouka je vláčnější a lepivější, takže je možné, že bude mít těsto jinou konzistenci a sušenky budou sušší.

      1. ja nevim co jsem udělala špatně,ale za syrova byly bataty citim bylo to sladke a po upečení je citit jen mouka a chutove nic moc:-(

  1. Prosím, ta žitná mouka hladká je ta chlebova? Všude jsem narazila buď jen na celozrnnou anebo hladkou chlebovou. Děkuji za info 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *