Avokádový mugcake (od 2 let)

IMG_5981 (1)

Kombinace avokáda s kakaem je velmi chutná a díky banánu skvělá i v tom, že recept pak již nepotřebuje doslazování. K tomu si připočítejme zdravé tuky z avokáda, prospěšnou vlákninu z ovesných vloček a skutečnost, že mugcake je dobrota, kterou máte „upečenou“ za tři minuty. Z takové rovnice vám prostě musí vyjít skvělá a zdravá snídaně (nejen) pro děti 🙂

Na 3 porce (3 malé hrníčky o obsahu 150ml):

  • 100g jemných ovesných vloček
  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 100ml rostlinného (nebo kravského) mléka
  • 1 vrchovatá lžíce přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 1 lžíce kakaa
  • případně libovolné sladidlo dle chuti (nepoužila jsem)

Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a vyloupněte dužinu. Dejte ji do mixeru společně s kousky banánu, rostlinným mlékem, rozpuštěným máslem a vajíčkem. Rozmixujte na pyré. Do něj vmíchejte lžíci kakaa a ovesné vločky. Rozdělte směs do hrníčků a na střední výkon v mikrovlnce „pečte“ 3 minuty. Této úpravy v mikrovlnce se bát nemusíte, i takto krátký čas tomuto hrníčkovému dezertu skutečně stačí a mám to vyzkoušeno na celé řadě receptů, které na blogu také najdete. Pokud budete mít přesto obavu, můžete do středu zavrtat lžičkou – pokud směs není tekutá a mazlavá, je propečená. Dobrou chuť 🙂

IMG_5983 (1)

Dětská specifika:

Ovesné vločky jsou vhodné pro děti od cca 9 měsíců, přesto bych s jejich množstvím v tomto věku byla opatrná, neboť obsahují velké množství vlákniny, která může zatěžovat střeva a způsobit bolesti bříška. Ač jsou vločky zdravá potravina, doporučuji pro začátek jen v malém množství přidaném do příkrmu, ne přímo dezert na bázi vloček, jako je tento.
Avokádo je vhodné pro nejmenší děti od začátku přikrmování (6 měsíců), stejně jako banán.
Celé vejce pro vyšší obsah bílkovin doporučuji zařadit až po prvním roce. Taktéž i kravské mléko.
Kakao je tabulkově doporučováno od 2 let - z tohoto důvodu tedy řazení celého receptu. Mladším dětem můžete menší množství tohoto jídla dopřát klidně bez kakaa.

avokádobezlepkovébezmléčnémlsánímugcakeod 3 letsvačiny

14 komentáře - “Avokádový mugcake (od 2 let)”

  1. Tak nevim,kde jsem udelala chybu,ale delala jsem to asi 12min…mozna malo vykonna mikrovlnka..? Syn 1,5roku..misto kakaa karob a synovo moc chutnalo 🙂 Takze dekuji 🙂

    1. 12 minut?? Ty brďo, tak to se mi ještě nestalo, ani si mi nikdo takto neposteskl. To musíte mít asi na opravdu hodně nízký výkon nastaveno. No každopádně hlavně že jste se výsledku dočkala, jsem ráda, že chutnalo a díky za vyzkoušení 🙂 B.

      1. Nemám to Lenko vyzkoušeno, podle mě to pak postrádá smysl toho rychlého dezertu a pokud bych měla roztápět troubu, tak rovnou upeču něco „pořádného“ 🙂 B.

  2. Dobry den, ma to byt uvnitr vlacne nebo jaka ma byt vlastne konzistence? Tri minuty pri normalnim vykonu a je ti ridke.

    1. Má být vláčný, ale propečený, řídký určitě ne. Asi něco jako vláčnější muffin třeba. V tom případě určitě ještě přidejte 😉 B.

  3. Tak jsem se také odhodlala poprvé zkusit mugcake a mám stejný problém, jako už tu někteří psali. Po třech minutách na střední výkon (600) to bylo jen jakoby ohřáté, po ochutnání z toho byla cítit syrovost. Tak jsem dala na další 3 minuty na plný výkon (800) a stále nic, další 3 minuty, stále takové nehotové, i když už o něco lepší. Další tři minuty a bylo to spálené, hořké a rovnou to letělo do koše 🙁 Tak nevím, asi mám špatnou mikrovlnku. Protože mi hodně těsta zbylo, ze zoufalství jsem to zkusila dát na pánev jako palačinku, ale nejde to, těsto se trhá, takže než se to trochu propeče a šlo by to otočit, už je to z té spodní strany spálené. No, asi si nechám na mugcaky zajít bohužel chuť.

    1. Kristino to mě mrzí, ale asi to opravdu bude výkonem mikrovlnky bohužel, obvykle to funguje a je to vyzkoušeno :/ B.

  4. Dobrý den, možná není chyba v mikrovlnkách, ale ve výběru hrnku – každý je z jiné keramiky. Mugcake jsem dělala jablečný dle Vašeho receptu a v obyčejném hrnku s tenkými stěnami ty 3 minuty stačily. Když jsem dělala karamel v mikrovlnce, bylo znát že jsem jednou zkoušela dát do silnostěnné misky a buď se vůbec neohřál a nebo se rovnou spálil, a to jsem ho po půl minutách hlídala . Když jsem nasypala cukr na obyčejný hluboký talíř, tak se povedl hned podle receptu.
    Hodně štěstí 🙂

    1. Soňo, to by mě vůbec nenapadlo, díky za zajímavý postřeh! Věřím, že na tom něco bude 🙂 B.

  5. Díky Baru za recept,je to skvělé 🙂 Mela bych jeden postřeh ohledně té mikrovlnky,mám teď k dispozici starickou moc nevykonnou,ale upeklo mi to krásně, jen je potřeba dělat JEDNOTLIVĚ, zkuste vsichni jimž se nedařilo,opravdu pri jednom hrnku do 3minut hotovo 🙂

    1. Jo ano, díky za poznámku, samozřejmě že ten postup platí pouze pro JEDEN HRNEK, nikoliv oba naráz 🙂 B.

  6. Milá Báro, na tento recept jsem včera narazila uplně náhodou a protože jsem měla doma avokádo, které už nebylo dost hezké na to, abych z něho udělala pomazánku, ale ani ne tak špatné, abych ho vyhodila, byla dnešní snídaně jasná. Trochu jsem měla strach z toho banánu, nemám ho ráda v dezertech tepelně upravený, takový ten banánový ocas v chuti…ale tady mi to nevadilo. Mug cake byl výborný, vláčný a hlavně opravdu hodně sytý. Zasytil mě až do oběda, což je u mě co říct, většinou mívám dopoledne pořád velký hlad 🙂 Takže zařazuju do stálého repertoáru. Díky! Jo a 3 minuty stačily, byl akorát. Měj se hezky! Lenka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *